Базираната в Нидерландия компания Вурд-тех“ ООД  (Woerd-Tech BV) е заподозряна

...
Базираната в Нидерландия компания Вурд-тех“ ООД  (Woerd-Tech BV) е заподозряна
Коментари Харесай

Как измама в Нидерландия доведе до изготвяне на списък с нарушители на санкциите срещу Русия

Базираната в Нидерландия компания „ Вурд-тех “ ООД  (Woerd-Tech BV) е обвинена в заобикаляне на глобите против Русия посредством противозаконен експорт на полупроводници.

Собственикът й е задържан и разследван от способените органи в Ниската земя.

Това оповестиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Вчера страните членки (Съветът) на Европейски Съюз утвърдиха против Русия поради войната против Украйна. Той е ориентиран най-вече против заобикалянето на наложените до момента ограничаващи ограничения против Москва.

За първи път е направен лист с нарушителите на глобите. Те попадат в листа с общо 77 лица и 33 формирания. Само част от тях са хора и компании, извършващи или помагащи за заобикалянето на ограничаващите ограничения. Това е станало вследствие на процедура за нарушаване в страна членка, съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. Той обаче не сподели детайлности.

Става дума за случая с „ Вурд-тех “, прецизираха нашите източници.
Обвинението
През февруари 2022 година Европейски Съюз забрани износа на полупроводници за Русия. След налагането на тези наказания „ Вурд-тех “ е обвинена в контрабанда на тези материали за Русия. Собственик на учреденото през 2016 година сдружение е руско-нидерландски жител, назоват като Дмитрий К., написа англоезичният в. „ НЛ таймс “.

Основен медиатор в контрабандата е съветската компания „ Научнопроизводствен център „ Специализирани принадлежности и системи “ АД-непублично. В листата тя е маркирана със съкращението SPS. Компанията създава компютри и друго електронно съоръжение.

SPS взе участие интензивно в заобикалянето на глобите посредством партньорството си с „ Вурд-тех “, открили управляващите в Нидерландия. Дмитрий К. бил задържан през септември 2022 година в нидерландското градче Горсел, където е основана „ Вурд-тех “.

Руската компания работи като главен медиатор в контрабандата, осъществявана от “Вурд-тех “. Тя прави това в качеството на открит в Русия адресат на нелегално изнесени полупроводници.

По тази причина SPS е образувание, заобикалящо ограничаващите ограничения на Европейски Съюз посредством действия, които имат за цел или резултат възпрепятстване на използването възбраните, планувани в Регламент на Европейски Съюз от 2014 година Той е признат след противозаконната анексия на Крим.

Според нидерландската прокуратура Дмитрий К. изнесъл за Русия микрочипове и дронове на обща стойност стотици хиляди евро, написа „ НЛ таймс “. Подобни елементи били открити по-късно на бойните полета в Украйна.

Дмитрий К. даже не отрекъл отправените му обвинявания, съобщили от прокуратурата след първото чуване през декември 2022 година Той оповестил себе си за дребна частица във веригата за доставка на технологии за Русия, за „ взаимозаменяем състезател “.
Залавянето
Нидерландските управляващи попаднали на следите на Дмитрий К. В края на лятото на 2022 година Тогава една от банките в страната уведомила Отдела за финансово разузнаване за подозрителни преводи на „ Вурд-тех “. По данни на Търговската камара компанията внася и изнася радиоелектронни съставни елементи, стоманени и железни произведения, кабели и електрически съоръжения.

До началото на съветската експанзия в Украйна на 24 февруари 2022 година оборотът на нидерландската компания бил 130 000 евро месечно от експорт на части за компютри за Русия. Веднага след започването на войната Европейски Съюз забрани износа за Русия на съвременни технологии и артикули с двойно предопределение. В резултат бизнесът на Дмитрий К. съвсем западнал и той не осъществил никакъв оборот през март 2022 година

Само след месец обаче бизнесът още веднъж потръгнал. Дмитрий К. снабдявал клиентите си, като им изпращал поръчките посредством страни като Турция и Казахстан, против които няма наложени наказания. През млетните месеци на 2022 година оборотът на „ Вурд-тех “ скочил съвсем тройно спрямо индикаторите отпреди войната, твърди прокуратурата.

Според обвиняването бинесменът закупувал технологии и електронни артикули по целия свят, след което ги изпращал в Нидерландия, а оттова – към Русия през трети страни. Те най-вероятно били употребявани за усилването на съветската военна и софтуерна мощност.

Дмитрий К. фалшифицирал документите и посочвал като краен адресат основана в Украйна компания на име „ Укрморавия “. Вероятно това е фиктивна компания, считат от прокуратурата. Предположеноието се основава на данни от телефонните и компутюрните компании на руско-нидерландския предприемач.

При това Дмитрий К. прибягвал до тези трикове още от 2017 година Още тогава той схванал, че в случай че означи в документите, че крайният адресат е в Русия, това ще разсъни съмненията на производителите.

Действителният покупател, получавал стоката от Дмитрий К., е човек на име Алексей Белосохов, живущ в Москва, твърди в. „ Волкскрант “. Той е управител по покупките на компанията за осведомителни технологии „ Спецпромсвяз “. Според нидерландската прокуратура тази компания има специфичен лиценз от Федералната работа за сигурност (ФСБ) да доставя „ Ростех “ – държавен конгломерат от компании в областта на технологиите и защитата. Щеф на „ Ростех “ е Сергей Чемезов – остарял сътрудник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на съветския президент Владимир Путин. Чемезов попада в санкционния лист на Европейски Съюз.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР